Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Doprava ve Francii část 2.

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

LODNÍ DOPRAVA

Francie se muže též chlubit i svou lodní dopravou, která se ujímá jak v nákladní, tak i v dopravě osob. Francie disponuje nejdelší vnitrostátní lodní sítí, kterou zajišťují podmínky francouzských veletoků, jako je Garonna na jihu o délce 647 km ústící do Atlantského oceánu, Loira ve střední části země dlouhé 1020km vlévající se též do Atlantského oceánu, Rhoné na východě měřící 812 km a Seina protékající Paříží ústíc do průlivu La-Manche.Její délka 776 km.Tyto řeky zajišťují dopravu na 2 600 kilometrech a vybudováním kanálů se tato délka zvětšila na 4000 km. Největší námořní přístav je Marseille (2. v Evropě) s ropným terminálem Fos-Lavéra. Na pobřeží Středozemního moře se nachází ještě přístavy Toulon, Nice a Cannes. Významnými přístavy jsou také Le-Havre a Dunkerque na severo západním pobřeží u průplavu La-Manche.Le- Havre je důležitý především pro plavby do Severní Ameriky.Přístavem pro styk s Velkou Britanii je hlavně Calais. Na jihozápadním pobřeží se nachází přístavy Nantes a Brodeaux, což jsou důležité přístavy pro spojení s Afrikou a Jižní Amerikou.Jsou zde i vojenské námořní základny v Brestu a Cherbourgu.Významným rybářským přístavem je La- Rochel. Velmi frekventovanou a nezbytnou složkou je trajektová doprava. Ta probíhá buď mezinárodní mezi Anglií,Irskem, Channels Islands, Itálií, Španělskem,Alžírem, Tuniskem a Marokem nebo domácí mezi Korsikou a mnoha francouzskými městy.

LETECKÁ DOPRAVA

Jednoznačně nejrychlejší a zároveň samozřejmě nejdražší způsob dopravy po Francii je letecká doprava. Francie má dvě hlavní letecké společnosti a to Air France, která byla počátkem 90tých let zprivatizována a která operuje po celém světě, a Air Inter, která nabízí vnitrostátní letecké služby. Další velkou leteckou společností je UTA (Union de Transports Aériens), která sdružuje plno domácích i mezinárodních malých leteckých společností. V roce 1990 Air France, Air Inter a UTA fúzovaly. Hlavní francouzská letiště jsou Charles de Gaule a Orly, obě v Paříži. Další mezinárodní letiště jsou například v Bordeaux, Lille, Lyon(Satolas = viz. výše), Marseille-Provence, Nice-Côte d'Azur, Strasbourg a Toulouse. Národní letecká společnost Air France (www.airfrance.com) provozuje celkem 45 pravidelných linek mezi Paříží a dalšími městy a okolo 80 mimostátních linek týdně .Letouny Air France létají i na Korsiku. Další společností, která zajišťuje vnitrozemské lety, je Air Liberté.Plná cena letenek pro lety po Francii je extrémně drahá.Pro tyto případy je výhodné využít různé slevy např. osobám ve věku 12 - 24 let, párům, rodinám a také důchodcům.Takto zlevněné lety se stávají v některých případech levnější než vlaková jízdenka na velkou vzdálenost.

Tradiční a unikátní prvek francouzské letecké dopravy je nadzvukový letoun Concorde, který byl považován do nedávna, respektive do července 2000 ,nejbezpečnějším současným letounem. Bohužel i tento letoun vypověděl v jednom případě službu 26.7. 2000 nedaleko Paříže, kdy se zřítil poprvé letoun tohoto druhu.Zatímco společnost British Airways nadále tyto letouny využívá , společnost AirFrance tyto letouny stáhla. V nedávné minulosti byly media plná kauzi související právě s těmito letouny. Týkala se porušených křídel těchto letadel. Letadla byly samozřejmě podrobeny rozsáhlým testům a vráceny zpět do oběhu.Tento typ letounu je pro normálního turistu tabu.Letenky pro let Concordem stojí i 3krát více, proto je určen pro zámožné obchodníky a průmyslníky. I přes červencovou havárii je Concorde mnohými odborníky považován za nejbezpečnější letadlo. Na druhou stranou jde o letoun starší než 30 let a je otázkou, jak dlouho ještě vydrží bezpečně Létat.Bezpečnost těchto letadel se odhaduje na 10 - 15 let. Potom se zřejmě Concorde vyřadí a éra nadzvukového létání za komerčním účelem pravděpodobně skončí, protože se tento druh dopravy neuživý.

Nadzvukové letadlo Concorde vzniklo po 14 let trvajících výzkumů, konstrukčních pracích a testech.Na tomto projektu se podílela vedle Francie také Velká Británie.Jde o letoun, který dokáže letět dvakrát rychleji než zvuk a ve skoro dvojnásobné výšce než obyčejné letadlo.Toto letadlo dokáže přepravit 100 cestujících z Londýna do New Yorku během neuvěřitelných tří hodin a dvaceti minut. Jedno z technických kouzel těchto letadel jsou deltová křídla, která mají tu funkci, že při malé rychlosti vytvářejí velkou vztlakovou sílu a při vysoké rychlosti zanedbatelný odpor.Při nadzvukových rychlostech vzniká airodynamický třesk, proto nesmí Concorde létat při plné rychlosti nízko nad povrchem.Naopak technickou nevýhodou těchto letadel je až osmkrát větší spotřeba paliva než u normálního letadla,ale pouze za pomalé rychlosti (800km/h). Nakonec bylo vyrobeno 14 těchto letounů pro společnosti British Airways a AirFrance.Projekt skončil s velkým zklamáním a dále se už nerozvíjel.

Závěr

Závěrem bych se chtěl vyjádřit o Francii ve spojení s dopravou s tou největší zaujatostí v kladném slova smyslu.Jsem okouzlen tím co v sobě skrývají moderní systémy francouzské dopravy, s jakou precizností si počínají francouzští dopravní odborníci. Francie je určitě a neodmyslitelně dopravní velmocí a matkou technologií, o kterých se bude ještě dlouho mluvit a jestli někdo objeví nový způsob masové dopravy,tak to bude právě ona kdo ji uvede v život a jestli ne, bude jí vždy schopná konkurovat každým coulem. Myslím si že Francouzská doprava je dílem promyšlenosti, pozornosti a důkladnosti lidské činnosti, která sklízí ve světě velký obdiv. Lidé mohou v jednom dni procestovat celou zemi nehledě na to jestli jsou nebo nejsou bohatí. Představa putování po Francii je jako jedno velké dobrodružství, které na sebe nenechá čekat obrovské množství turistů, kteří denně navštěvují tuto zemi pod záminkou bohatého vyžití pro všechny věkové ale i rasové a národnostní kategorie nebo jste snad slyšeli o brutalitě konanné na turistech z exotických či orientálních zemí podobně jako je tomu u nás a v daleko větší míře v Německu????Jestli bych se někam vydal právě teď,tak do Francie. Už jen z toho důvodu, že bych stihl objet a obejít nemalou část Evropské historie v pěkném prostředí, v pohodlném dopravním prostředku, mezi milými lidmi, což Francouzi neodvratně jsou , popřípadě mezi krásnými ženami nebo dokonce ve společnosti umělců, kteří se snaží svou performans přilákat zvědavé oči či za doprovodu krásné hudby místního mladíka hudebníka a nakonec bych se nechal zvěčnit francouzským nebo jiným a co takhle hnedle všemi malíři kumštýři v pozadí s věhlasnou Eifelovou věží. To vše a mnoho dalšího tvoří atmosféru Francie, která se nikdy nerozplývá.


Zdroje:
http://mercurio.iet.unipi.it/tgv/tgvindex.html
www.spsselib.hiedu.cz/~kl/france/transport.htm

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT